Vi mener, at det er forældet at spise kød hver dag. Med National Kødfri Uge opfordrer vi deltagerne til at give afkald på kød i en uge. Vi ønsker at fremme en kost, hvor animalske produkter skiftes ud med vegetabilske alternativer. At tage en dag uden kød og fisk oftere er en lille indsats, men har en enorm positiv indvirkning på mennesker, dyr og klimaet. Ved ikke at spise kød i National Kødfri Uge reducerer du din kosts miljøpåvirkning. Du sparer f.eks. på udledningen af drivhusgasser, som bidrager til klimaforandringerne. Præcis hvor meget sparer du ved ikke at spise kød i en uge?

Om vores klimabesparelse

Når du ikke spiser kød i en uge, sparer du 14,8 kg CO2-ækvivalenter eller drivhusgasser. Disse udledninger ville ellers hovedsageligt være sket fra produktionen af dyrefoder og fra selve husdyrindustrien. 14,8 kg CO2-ækvivalenter svarer til at køre ca. 77 kilometer i en gennemsnitlig bil. Så ved at undlade at spise kød i en uge sparer du ca. 77 km kørsel!

At køre 77 kilometer i bil

Hvis du vælger at undvære kød en dag, sparer du ca. 151 gram kød om dagen. Det består af ca. 72 gram rødt kød (f.eks. svinekød og oksekød), 23 gram fjerkræ (f.eks. kylling og kalkun), 35 gram forarbejdet kød (f.eks. kødpålæg eller pølser) og 21 gram fisk. Så ved ikke at spise kød spares der 1.056 gram kød pr. person i løbet af National Kødfri Uge!

1.056 gram kød

Er du motiveret af National Kødfri Uge til at undvære kød en eller flere dage om ugen som standard? Så begynder den forskel, du gør for klimaet og dyrene, selvfølgelig at løbe op! Hvis du spiser kødfrit en dag om ugen i et år, sparer du mere end 567 kilometers kørsel i en gennemsnitlig bil. Forestil dig, hvor meget det løber op i, hvis du spiste plantebaseret flere dage om ugen! Det er den lækreste og nemmeste ting, du selv kan gøre for et bedre klima! 

En dag uden kød i et helt år? 

Wageningen University & Research (WUR) har beregnet besparelsestallene for National Kødfri Uge for os. For at få et så realistisk estimat som muligt forudsætter deres beregninger, at man erstatter kød med plantebaserede køderstatninger som bælgfrugter, nødder, frø og æg. WUR's rapport viser forskellen i besparelser mellem at erstatte kød én dag om ugen og syv dage om ugen. Læs hele undersøgelsen her!